Bryllup i Norge og i utlandet med Brudepikene - din bryllupsarrangør

Mannens side

Du har fridd, og skal gifte deg med kvinnen i ditt liv. Du har kanskje ikke så mange oppgaver til den store dagen, og dette er noe av det du vanligvis order selv:

  • gifteringerFinne bryllupsantrekk til deg selv
  • Velge en forlover
  • Skrive en tale til bruden
  • Lære deg å danse vals i fem minutter
  • Kjøpe morgengave

Alle er enige om at bryllup er fest.  Kanskje dere synes at det viktigste er at det blir et bra party, og at alle trives.  At det snakkes så mye om det, og at alt må  påbegynnes så tidlig, gjør ofte til at mennene trekker seg litt tilbake.

Hvis du må velge servietter og hjerteformede esker til bryllupsgodteri ett år i forveien, så ønsker du kanskje å gi avkall på ansvaret og overlate det til kvinnene.  Du ønsker nok allikevel å vite hva som skal serveres, og hvor det hele skal finne sted. 

Ofte blir brudgommen litt oversett i planleggingen av bryllupet. Noen synes det er greit andre ikke. Derfor vil vi gi deg noen tips og råd dersom du vil bidra eller litt mer i prosessen.

Antrekk til bryllupet
De fleste bruder er bevisste på hva slags kjole hun ønsker å bære på bryllupsdagen, men hva med deg? Skal du kjøre klassisk med smoking eller en mer trendy og moderne stil?

Du har valget mellom å leie eller kjøpe. Dette kommer helt an på om du tror at du kan få bruk for dette antrekket ved en senere anledning. Antrekk til brudgommen får man ofte leid i brudekjolebutikker, og der har de stor ekspertise. Ønsker du å kjøpe antrekk, får du samme hjelpen i en herrebutikk. Har du uniform, så slipper du å tenke på dette. Husk at er brudgommen kledd i uniform, så skal han ikke ha blomst på jakkeslaget

De aller fleste velger smoking med sort sløyfe og lakksko til. De som ønsker noe annet, velger ofte sjakett, dress i forskjellig kulør, smoking, livkjole, dress med lang jakke (også kalt presidenten).

Kjole og hvitt er populært, og det er en gylden regel at da bør alle de mannlige gjestene bære det samme.
herredress 5Dersom bryllupet er uformelt, og en dere skal vies på en strand, åpner det for flere alternativer. Dresser laget av materialet lin har blitt en favoritt de siste årene, og tilbehør som sko i semsket skinn følger perfekt opp den uformelle stilen. Dristige farger på dress eller tilbehør kan være spennende, men fargene bør passe til  brudebuketten og andre accessoirer bruden har på seg.

Noen ønsker at mansjettknappene skal matche klokken. Det selges fremdeles flest sorte sløyfer, men 80-tallsinspirasjonen merkes ved at flere velger røde, rosa eller kongeblå sløyfer øker.

Det er vanlig at du har en blomst i knapphullet som går igjen i brudens bukett. Eksklusivt undertøy og sokker er også en selvfølge for mannen på denne dagen.

Det beste er om antrekket ditt står perfekt til brudens kjole. Om hun bærer en kort kjole, kan du bære en mørk dress. Dersom hun har lang kjole, bør du ha sjakett, smoking eller kjole og hvitt. Det er viktig at du føler deg komfortabel i antrekket du har på deg, og at antrekket passer både personligheten din og selve rammen rundt bryllupet.


TILBEHØR

Slips
Har man dress i bryllup, er det slips man må ha til. Før var det "barnelærdom" å knyte slips, men i våre dager er det mange som ikke vet hvordan dette gjøres. Her kan dere få hjelp i en butikk som selger herreklær.

Flue
En flue er en slags knytt rosett som man har på til frakk eller smoking. Du kan kjøpe den ferdig knyttet og fester den med et bånd rundt halsen.  Til frakk skal man bære hvit flue, og til smoking bæres tradisjonelt sett en svart flue. Eller du kan velge en som har samme fargetema som brudebuketten.

Kravat
Kravaten er et halstørkle. Man bruker ofte kravat til jaquette eller bonjour. Bonjour er en lang jakke som regel ned til knærne. Jaquette er noe man bruker på formiddagen før kl 1500, og  i stedet for kjole og hvitt.

Plastrong
Plastrongens knute ligner mer på et "halvknyttet" slips. Fasongen til plastrongen er at den er bredere enn slipset, og den er ofte laget av silke. Plastrongen bæres til frockcoaten, som er en mørk lang frakk. Til plastrongen skal man ha vest og man har den under skjorten.

Sko
De fleste brudgommer velger å kjøpe et par nye sko til bryllupet. Du bør velge et par som også kan brukes etter bryllupet. Et par nye sko må "gås inn", så du ikke ødelegger dagen med gnagsår og ømme føtter. Du børde velge sko av god kvalitet, og kan bruke bryllupsskoene dine flere ganger ved andre flere festlige anledninger. Husk å ta av prislappen under - den synes hvis dere skal knele ved alteret... Les nyttig artikkel her!

Brudebukett og matchende knappehullsblomst
I følge tradisjonen er det brudgommen som skal bestille brudebuketten, men det er sjelden bruden vil gi slipp på dette. Din oppgave kan være å hente buketten. Husk også å bestille en matchende knappehullsblomst, hvis du ønsker å ha dette.

Talen
Du er festens vert og skal ønske velkommen og fortelle om eventuelle praktiske detaljer, for eksempel presentere toastmasteren. Deretter har du ditt livs tale. Alle har stor forventninger til denne. Den kommer etter toastmasterens tale og brudens far.

Du må ikke glemme å takke dine svigerforeldre for bruden, og fortelle henne hvor mye du elsker henne. Vær godt forberedt.

Skjæring av bryllupskake
Brudeparet kutter bryllupskaken sammen, og din hånd ligger over brudens. Bruden smaker på kaken og gir deretter brudgommen en bit. På denne måten har konen tatt ansvaret for at kaken ikke er forgiftet. 

På vestlandet har man tradisjon med at brudeparet i blinde skal kutte av toppen på kransekaken. Hvor mange ringer de har klart å kutte av, antyder antallet barn de vil få.   

Morgengave
En gammel tradisjon er din morgengave til bruden, morgenen etter bryllupet. Dette var ment som en livsforsikring til hustruen i tilfelle det skulle skje ektemannen noe. I
dag er det mer vanlig at begge gir hverandre en gave. Dette bør være en personlig og minnerik gave.


Skjønnhetstips
Velstelt hud: De aller fleste gode hudpleiemerker har serier for menn. Kjøp deg en som passer til din hudtype. Det er også en god idé med en ansiktsbehandling noen dager før bryllupet. Da får man fjernet tørr hud, døde hudceller og urenheter. Det er også et godt tips å skrubbe huden med en skrubbekrem en til to ganger i uken, da holdes huden glatt og ren. Og skal mye bryllupet tilbringes ute i solen, bør du passe på å bruke ansiktskrem med solfaktor så du ikke får knallrød nese, noe som ikke tar seg godt ut på bryllupsbildene.

Barberingen: Du bør barbere deg på morgenen på bryllupsdagen, eller i hvert fall gi barten eller skjegget en trim. En god barbering starter med at du holder et varmt håndkle mot huden for å myke opp hårene. Deretter legger du på barberskummet. Ikke bruk krem, det kan føre til sår. Til slutt barberer du med hårenes vekstretning med et helt nytt barberblad. Dette må ikke gjøres før du starter påkledningen, for å unngå eventuelle flekker fra sår. Her kan kanskje barbereren komme til heder og verdighet igjen. La ham ta seg av barberingen mens du benytter anledningen til å slappe av og nyte stunden.

Gå til frisøren - Bestill time, i god tid, hos en flink frisør eler hårstylist. Her kan du få mange gode råd. Du kan enten få en time til en god klipp en ukes tid før bryllupet, og style selv på selve dagen, eller få ordnet alt hos frisøren på vielsesdagen. Satser du på å style selv, er det lurt å følge med på hva frisøren gjorde og bruke de rådene.


Bryllupsdagen er full av små og store øyeblikk. Det naturlig store øyeblikket er når dere går opp kirkegulvet, enten sammen med din far eller forlover, alene, eller sammen med bruden. Dette er noe mange kanskje har gruet seg litt til, da alles øyne er rettet mot dere. Mange spørsmål suser gjennom hodet. Er ringen på plass? Blir festen vellykket? Går talen bra? Har alle det gøy?

Det er ofte bruden som får det meste av oppmerksomheten. Men hva tenker du? Du opplever også en av de største dagene i livet, selv om du under planleggingen kanskje ikke har vært hundre prosent oppslukt av fargevalg  og blomster.

Det er to ting som går igjen når man spør en brudgom hva som var det største øyeblikket i løpet av dagen. Veldig mange synes at det å sette seg ned etter
vel overstått tale til bruden var et av høydepunktene. Dette er nok mer en følelse av lettelse, enn et magisk øyeblikk. Veldig mange svarer også at det var fantastisk å se bruden komme ferdig pyntet inn til vielsen.

Senk skuldrene, nyt øyeblikkene, nyt hverandre. Denne dagen går så alt for fort. Denne magiske dagen kommer aldri igjen.Lykke til!