Bryllup i Norge og i utlandet med Brudepikene - din bryllupsarrangør

Klær til han

Bryllupsantrekk til han
Det er alltid fint at brudgommen matcher bruden på den store dagen, men det er ikke alltid lett å vite hvilket antrekk som er riktig! Her kommer en kort innføring med noen av de mest populære antrekkene, og som også gjelder for de mannlige gjestene!

Kjole og hvitt / snippkjole
Brukes når det står festantrekk, eller når antrekk ikke er nevnt i innbydelsen. Kjole og hvitt brukes ofte i bryllup, og skal da bæres av alle de mannlige gjestene. Man kan også benytte bunad.

Antrekket består av en stivet, hvit kjoleskjorte med stivt skjortebryst og knekksnipp. Jakken har silkeslag og buksen har silkerand i siden. Man skal alltid ha hvit rosett - svart rosett er forbeholdt hovmesteren. Når man bærer kjole og hvitt skal vesten alltid være hvit og man skal aldri ha magebilde. Elegante mansjettknapper hører til, og svarte lakksko.

Smoking
Smokingen er et mindre formelt aftenantrekk enn kjole og hvitt.

Antrekket består av en svart, mørkeblå eller hvit smokingjakke og svarte bukser. Man skal ha på en hvit skjorte med myk eller stivet krage og nedoverbrettede snipper. Magebelte, svart sløyfe og hvitt lommetørkle gjør dette antrekket elegant. Svarte sko.

Dress
Hvis det står dress på innbydelsen, så mener man mørk dress. Om sommeren kan dressen være lys selv om det står mørk dress på innbydelsen.

Regelen er at jo finere selskapet er, jo mørkere er dressen. Du står fritt til å velge hvilken skjorte du ønsker, og er du usikker så gå for hvit skjorte. Silkeslips og svarte sko.

Sjakett
Brukes i bryllup før kl 1800. Sjakett skal tradisjonelt aldri brukes på kvelden.

En sjakett består av en hvit, evt. svakt stripete skjorte, grå/svart lang jakke, som er grå eller svart,  og svart/gråstripet bukse. Sammen med dressen brukes et grått slips eller tørkle og svarte sko.

Husk at når selskapet begynner etter kl 1800 skal herrene alltid ha svarte sko!


Ønsker du å vite om fler antrekk samt flere tips og råd for den store dagen, gå også inn på mannens side