Bryllup i Norge og i utlandet med Brudepikene - din bryllupsarrangør

Forlover

Man kan velge hvem man vil til å være forlover, men tradisjonelt er det noen som står en nær. Hvis dere ønsker en forlover av motsatt kjønn, er det ikke noe i veien for det. Man kan også velge to forlovere, men det er kun en som formelt vil være forlover "på papiret". 

Forloverne skriver under på forlovererklæringen og er vitner til ekteskapsinngåelsen. Deres funksjon er å bevitne at det ikke foreligger noen hindring for at ekteskapet  skal inngås. Forloverne må være myndige, dvs. ha fylt 18 år. De fungerer også som bruden og brudgommens "kammertjenere" før og under bryllupet, og arrangerer utdrikningslaget.

VIKTIGE OPPGAVER

Brudens forlover 
Brudens forlover er gjerne med i butikker med bruden. Det er vanlig å hjelpe til med å bestemme brudekjole, tilbehør, og forloverens / brudepikenes kjoler. Forloveren er ofte med i butikken før bryllupet når burden prøver kjolen.

Brudens forlover hjelper ofte til med invitasjoner. Har bruden bestemt seg for å lage de selv, hjelper gjerne forloveren til med dette.

Brudens forlover er også vanligvis med bruden hele bryllupsdagen, på de fleste gjøremålene. Hun er med til frisør, sminke, påkledning etc. Noe av det viktigste en forlover gjør, er å roe nervene til en nervøs brud denne dagen. Pass på at bruden spiser og drikker.

Under vielsen, skal brudens forlover passe på at alt er i orden med brudebuketten. Forsikre deg om at bruden ser perfekt ut. Juster sløret og brudekjolen når det trengs. Det er ditt ansvar at brudekjolen og sløret ikke kommer i veien og alltid er der det skal være. Du får også ansvaret for brudebuketten under selve vielsen.  Vanligvis skal brudens forlover sitte klar ved vigselsstedet, når bruden går opp midtgangen.


Brudgommens forlover
Brudgommens forlover hjelper gjerne til med å finne en passende bil for brudeparet. Husk dekorasjoner og blikkbokser! Han er også med brudgommen i butikken, hvis brudgommen trenger hjelp.

Under vielsen, er det brudgommens forlover som passer på ringene.  I kirken er det vanlig at brudgommens forlover går inn først, sammen med brudgommen.

Begge
På dagen og under vielsen - helpe til med dekorasjoner og pynting av lokalet hvis ikke brudeparet har leid inn hjelp. Hvis forloveren er opptatt, så kan han/hun delegere ansvarsoppgaver til noen av de andre gjestene.

Forloverene må passe på at brud og brudgom kommer til kirken og vielsen i tide.
Under mottagelsen, må dere være parat til å ordne opp i uforutsette problemer og utfordringer som skulle oppstå. Det er viktig at brudens og brudgommens forlover samarbeider, hvis noe skulle oppstå.

Begge forloverne skal signere vielsesattesten. Dere er de offisielle vitnene på at vielsen har funnet sted. Dette er et ærefult oppdrag!

Under middagen:
Start gjerne applausen mens gjestene står rundt bordet når brudeparet kommer for å sette seg til middagen.

Vær vennlig  og hjelpsom overfor gjestene. Spesielt de som ser ut som de kommer alene og ikke kjenner så mange.

Passe på at noen åpner gavene og holder orden på hvilke gaver som er fra hvem.

Holde tale eller sang for brudeparet og utnevne en skål.

Ønsker brudeparet polonese før brudevalsen kan forloverne lede dette.

Forloverne er de første som skal gå på dansegulvet etter brudeparet. Deretter kommer brudeparets foreldre.

Forloverne er de brudeparet skal stole på tar hånd om det meste. De skal passe på at brudeparet ikke opplever stressede situasjoner. Lytt til  brud og brudgom og spør om det er noe de ønsker å snakke om.

Mange brudepar involverer forloverne i bryllupsplanleggingen, mens andre foretrekker å gjøre det meste selv. Noen velger også å bruke en bryllupsplanlegger, og da slipper forloverne en del av pliktene på den store dagen. Hvis du er usikker på hvor mye du kan bidra, bare spør. Det viktigste er at du er der når det trengs!

Lykke til!