Bryllup i Norge og i utlandet med Brudepikene - din bryllupsarrangør

Borgerlig vielse


Borgerlig vielse blir vanligvis sett på som en litt enklere vigselsform, og foregår som regel i det lokale tinghuset. Det er som regel ikke plass til så mange gjester under selve seremonien, så det er viktig at paret tenker på dette før de sender ut invitasjonene.

Når datoen for begivenheten er satt, må brudeparet ta kontakt med skatteetaten, og få tilsendt de nødvendige skjemaene.  Forlovererklæringene vil være blant disse skjemaene, og skal returneres sammen med de andre papirene. Krav til forlovere er at de er fylt 18 år, og at de kjenner brudeparet godt.

Ønsker man et litt mer personlig preg på denne seremonien, kan man legge inn noen personlige ord som vigselsmannen fremfører.
Dette må planlegges på forhånd, og kan ikke alltid godkjennes, hvis det er mange som skal gifte seg samme dag.
Ønsker man en utvidet seremoni, kan det være lurt å legge vielsen utenom høysesongen. (Høysesongen er i perioden mai -september).

Lokalet kan i noen tilfeller pyntes med blomster, dersom det er rom for det. La bryllupsarrangøren deres til å hjelpe til med detaljene! Dersom en av partene er utenlandsk statsborger og i tillegg ikke bosatt i Norge, må det foreligge en attest om at det etter hjemlandets lov ikke er noe hinder for å inngå ekteskap. Skal vielsen foregå på et annet språk enn norsk må man gi beskjed tidlig, slik at tolk kan skaffes.

Det er vanlig at brudeparet kommer inn sammen i vigselsrommet, der vigsleren står. Han hilser på brudeparet, og holder en tale for de mens de står eller sitter foran ham. Velger man å sitte, skal brudgommen sitte til venstre for bruden. Man svarer "ja" på at man vil ha hverandre, og tar hverandre i hånden for å bekrefte løftet man har gitt. Ekteskapet besegles med et kyss og vielsen er over. Selve seremonien tar vanligvis ca. 10-15 minutter.

ANNEN TYPE VIELSE

Her følger tre forskjellige vigselsformer som ikke må forveksles med borgerlig vielse. Gå inn på linkene, og les mer om de forskjellige vigselsformene: 

Human-Etisk vielse

Sosialhumanistene


Holistisk vielse

borgerlig vielse 1   vielse 1